Milieu & kwaliteit

Decomo doet al geruime tijd belangrijke inspanningen om de impact van het bedrijf op omgeving en milieu te verbeteren. Ons milieubeleid wordt ondersteund door een gecertifieerd milieumanagementsysteem (ISO 14001:2015). Een overzicht.

Download onze certificaten

Waterrecuperatie

De productie van architectonisch beton vraagt veel water, zowel tijdens de productie als bij de afwerking van de betonelementen. Daarom hebben we een doorgedreven waterrecuperatiesysteem ontwikkeld.

  -  

In de productiehal, waar de betoncentrale zich bevindt, Decomo heeft de capaciteit om tot 400.000 liter regenwater van de fabrieksdaken op te vangen. Alle afvalwater van het productieproces gaat naar een Ecofrogmachine die alle deeltjes groter dan 2 mm afscheidt. Het water met de fijne deeltjes wordt daarna naar een filterpers gestuurd. De filterperskoeken evenals de deeltjes groter dan 2 mm worden door een gespecialiseerd recyclagebedrijf. Het gezuiverde water wordt opgevangen in 2 betonbekkens van 18 m³ en is klaar om hergebruikt te worden. Via een betonbekken van 9 m³ kan er water geloosd worden en dit na neutralisatie met CO2, om onze wettelijke verplichtingen na te komen.

De polijsthal en afwerkingshallen zijn uitgerust met een waterzuiveringsstation voorzien van een filterpers. Net als in de productiehal worden ook hier de filterperskoeken afgevoerd. Het uitwassen en zuren in deze hallen gebeurt op een ondoordringbare ondergrond die toelaat al het afvalwater te recupereren. Dit afvalwater wordt gedecanteerd, geneutraliseerd en 60% wordt hergebruikt. Hier kan er ook 300 000 liter regenwater worden opgevangen. In deze hallen wordt er dus weinig leidingwater verbruikt en wordt het gezuiverde water afgevoerd.

Recyclage van materialen

Doorheen het hele productieproces worden producten zoals ijzer, inox, betonresten, hout, papier, polystyreen en oliën gesorteerd en apart afgevoerd voor recyclage. Lege verpakkingen en ongebruikte chemicaliën worden bewaard in een afgesloten container voor verwijdering en verdere verwerking. Het stralen van de betonnen elementen gebeurt in een gesloten cabine. Het staalgrit wordt eveneens gerecycleerd.

CO2-neutraal beton

In onze ambitie om een CO2-neutraal bedrijf te worden, zetten we niet alleen in op maximale energie- en waterrecuperatie. We doen ook inspanningen om de CO2-impact van de betonproducten te verminderen. We gebruiken cementvervangers of cement met lagere CO2-waarden en ontwikkelen nieuwe producten zoals hogesterktebeton waarmee we dunnere elementen met een hoge druksterkte kunnen produceren.

Kwaliteit is topprioriteit

Decomo werkt volgens een uitgesproken kwaliteitsfilosofie. We kunnen dan ook de volgende certificaten voorleggen:

Alle elementen worden in de beste omstandigheden vervaardigd, volledig afgewerkt en gekeurd, en just-in-time op de werf geleverd. Met architectonisch beton kunnen kwalitatief hoogstaande prefab betonelementen worden geproduceerd in een relatief korte termijn.

Onze grote productiecapaciteit (een 50-tal tafels) maakt dat we perfect kunnen inspelen op de hoge eisen op vlak van hoeveelheid en leveringstermijn. Daarnaast bieden we een volledig gamma hoogwaardige oppervlakte-afwerkingen aan.

Maak een afspraak

Benieuwd hoe onze expertise in prefab architectonisch beton past in uw plannen? Contacteer ons geheel vrijblijvend voor een afspraak.

Contacteer ons