Architectonisch beton

Architectonisch beton is een boeiend materiaal dat het nuttige aan het aangename koppelt. De esthetische en architecturale eigenheid, in combinatie met de structurele en bouwfysische voordelen, bekoren zowel architect als bouwheer. Beton is duurzaam, ijzersterk en schokvast. Bovendien heeft het een grote warmtecapaciteit, een uitstekende akoestische isolatie en een hoge brandweerstand.

De voordelen

Wat zijn de voordelen van architectonisch beton? Als pionier en expert zetten we ze hier voor u op een rijtje:

  • Alles is mogelijk dankzij het storten van beton in vloeibare vorm in bekistingen. Het flexibele materiaal laat zich perfect kneden naar elk idee.
  • Vrije keuze van functie: opgehangen, zelfdragende, dragende, enkelschalige of sandwich elementen.
  • Besparing van tijd en kosten door industriële prefabricage en montage en door afstemming van de just-in-time leveringstermijnen in samenspraak met de logistiek van de bouwheer. De productie ondervindt bovendien geen hinder van slechte weersomstandigheden.
  • Duurzaam materiaal, bestand tegen milieuvervuiling, kleurvast door het gebruik van natuurlijke granulaten, onderhoudsvriendelijk en schokbestendig.

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op.

Bouwfysisch

Thermische isolatie

Geïsoleerd architectonisch beton beperkt warmteverliezen in de winter en ’s nachts en creëert in de zomer een aangenaam en fris binnenklimaat. Beton heeft namelijk een grote warmtecapaciteit en hierdoor een belangrijk warmtestroom-vertragend effect. Ook voorkomt de isolatie eventuele condensatie of schimmelvorming.
 Een bouwwijze met geïsoleerde betonnen sandwichelementen en zware binnenwanden biedt tegenover een licht bouwwerk met een geïsoleerde lichte gevel en lichte binnenwanden het voordeel van een stabiele binnentemperatuur.

Akoestische isolatie

Akoestische isolatie wordt steeds belangrijker waardoor op dat vlak steeds hogere eisen worden gesteld. Een goede akoestische isolatie is immers belangrijk voor de gezondheid van de mens. Beton staat gekend als een uitstekende isolator tegen storende geluiden.

Water- en winddicht

Door een voegvulling wordt een totale water- en winddichtheid verkregen. Verschillende soorten voegvulling zijn mogelijk: een gesloten voeg, een type dat veelvuldig wordt toegepast en een open of meertrapsvoeg. Bij beide typen wordt een zorgvuldige werkwijze toegepast. Elastische voegkitten worden beperkt tot een minimale voegbreedte, afhankelijk van de draagstructuur.

Technisch

Architectonisch beton is een traditioneel gewapend beton bestaande uit een specifieke samenstelling. Bij elke bouwfase met beton houdt Decomo rekening met stabiliteitsberekeningen: bij het productieproces, het ontkisten en verhandelen, transport en montage en in uiteindelijke gebruikstoestand.

We bieden oplossingen voor architectonische gevelelementen die onderhevig kunnen zijn aan vervormingen door temperatuurschommelingen

tussen binnen- en buitengelegen constructieonderdelen. Buiten wordt het beton constant blootgesteld aan het klimaat terwijl binnen meestal een constante temperatuur heerst. Bij dragende elementen vangt het element deze spanningen zelf op en door voldoende dilatatievoegen te voorzien blijven vervormingen beperkt. Bij sandwichpanelen zijn het binnen- en buitenblad met elkaar verbonden op een manier die een differentiële beweging tussen beide panelen mogelijk maakt. 

Ook de draagconstructie van het totale bouwwerk kan vervormingen veroorzaken. Gevelelementen volgen de vervormingen bij gevelbalk of vloerrand. Deze doorbuiging kan beperkt worden door de verbindingspunten zo dicht mogelijk bij de steunpunten van balk of vloer te voorzien.

Kleuren

Architectonisch beton is verkrijgbaar in een waaier aan kleuren. Geef uw creativiteit gerust alle carte blanche.

Dark grey - Uitgewassen

Dark grey - Gezuurd

Dark grey - Gestraald

Dark grey - Gepolijst

Afwerking

Architectonisch beton wordt in gezuurd, gewassen, gestraalde en gepolijste afwerkingen toegepast. De bijna onbeperkte keuze aan granulaten en/of pigmenten zorgt voor de esthetische duurzaamheid van het beton. Maar ook het inleggen van materialen als baksteenstrippen, natuursteenplaten, natuursteen-scherven, tegels, keramiek, enz. kunnen het gebouw een extra toets geven.

Afwerking  -  

Gestructureerd

Door een negatief reliëfpatroon in de bekisting aan te brengen bekomt men een oppervlak met een licht of sterk reliëf. 

Bezoek ook www.reckli.net.

Uitgewassen

Op de bekistingswand wordt een product aangebracht dat het bindingsproces van het cement vertraagt of stopzet. Na het ontkisten wordt het betonoppervlak met water bewerkt zodat de zandkorrels (of in sommige gevallen ook de grove granulaten) zichtbaar worden.

Gezuurd

Het element wordt behandeld met een zoutzuur oplossing en nadien grondig gespoeld. Hierdoor zal de oppervlakte een fijne zanderige structuur vertonen.

Gestraald

Door het stralen onder hoge druk met staalgrit wordt de zandkorrel terug zichtbaar. Bij hevig stralen worden ook de grove granulaten zichtbaar. Dit type afwerking zorgt voor een mat, gestructureerd oppervlak.

Gepolijst

Vooraf wordt 3 mm van het materiaal weggenomen en het eigenlijke polijsten gebeurt in meerdere stappen, waarbij met een steeds fijnere slijpsteen een steeds hogere glans bekomen wordt.

Baksteen

Baksteenstrippen worden op de bodem van de bekisting geplaatst en zo ingebetonneerd in de elementen

Natuursteen

Natuursteenplaten worden op de bodem van de bekisting geplaatst en zo ingebetonneerd in de elementen. Natuursteen wordt steeds voorzien van een verankering om een duurzame bevestiging te garanderen.

Keramiek

Keramische tegels worden in de bodem van de mal geplaatst. Indien ze op de rugzijde voorzien zijn van zwaluwstaarten worden rechtstreeks in de betonplaat gegoten.  Als dit niet het geval is, of bij grote formaten, worden ze verankerd met roestvrij stalen stiften. 

Nabehandelingen

Elk bouwmateriaal en dus ook beton kan te lijden krijgen onder vervuiling en graffiti. Specifieke aanbevelingen qua ontwerp en preventieve behandelingen geven vervuiling weinig kans. Deze nabehandelingen gebeuren door gespecialiseerde bedrijven, al dan niet aangestuurd door Decomo. Het is aan te raden alle zones te behandelen om zo onregelmatige veroudering uit de weg te gaan.

Wat graffiti betreft wordt de gevel in principe tot op ca 4 m hoogte met anti-graffiti behandeld, en vanaf 4 m met een waterafstotend product. De behandelingen zijn zo neutraal mogelijk om verkleuring te vermijden. De gevel kan nog steeds vervuilen, maar de reinigingskosten zullen beperkt blijven.

Men kan opteren voor:

  • Permanente anti-graffiti: na verwijdering van de graffiti met een oplosmiddel behoudt de laag alle beschermende eigenschappen;
  • Niet permanente anti-graffiti: na verwijdering van de graffiti met een oplosmiddel dient plaatselijk opnieuw anti-graffiti aangebracht te worden.
Afwerking

Welke afwerking past in uw project?